Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

dilluns, 5 de maig del 2014

114 - De moliner mudaràs i de lladre no t’escaparàs

Aquesta dita crítica determinats oficis, vistos amb desconfiança, perquè històricament han estat oficis que feien tractes amb poca transparència. Com diu Josep Pons Lluch al seu Refranyer menorquí (1993), «Significa que l'ofici de moliner és propens als robatoris, sia llevant farina al client, sia canviant-los la bona per la dolenta».

Hi ha comerciants i oficis que demanen una certa confiança, perquè ens hem de creure que el que han fet ha demanat les hores que ens carreguen o que allò que ens donen fa el pes que diuen que fa. Recordem les barres de pa de mig de 200 gr. o els mites sobre els enganys en els dispensadors de gasolina o les hores de feina de molts professionals que no arriben ni a mitges hores.

També diu el refranyer que Cent moliners, cent teixidors i cent sastres, tres-cents lladres o De moliner mudaràs i de lladre no en sortiràs.