Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

divendres, 30 de maig del 2014

139 - Quan la formiga treu terra del niu, adoba la gotera i fuig del riu

La natura és sàvia i els nostres ancestres van aprendre a llegir-ne els indicis. Per transmissió, per repetició o per observació. I els animals són una mostra d’aquesta intuïció i de la percepció que fan dels esdeveniments al moment que cal. Quan la formiga tanca el niu, el cel plora i el moliner riu.

Per això, saber-los llegir pot voler dir que puguem preveure una actuació abans que hi hagi dany o perjudicis. I encara trobem més indicis relacionats amb el quefer diari de les formigues: Posa la formiga el blat al sol? El bon temps vindrà tot sol, Quan arreplega la formiga no t'asseguis a la biga.

Els homes i les dones del temps han après a “llegir” el cel i a fer cas dels símptomes que es desprenen de determinats efectes. Potser ens caldrà tornar a parar atenció i “escoltar” el bosc i la natura per percebre allò que ara mateix ens passa desapercebut.