Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

dimecres, 21 de maig del 2014

130 - Semblar el mercat de Calaf

Volia, en aquesta tria de 300 dites que faran història incloure-hi tot tipus d’expressions. Refranys, proverbis, frases fetes, locucions, etc. I per això vaig triar el terme genèric de dites, com també podia haver triat el terme parèmia, encara que aquest darrer el vaig descartar perquè penso que encara no és prou conegut.

I això em permet, a banda d’incloure frases fetes com fer mans i mànigues i altres de ben nostrades, poder parlar de la d’avui: semblar el mercat de Calaf.

Es diu quan en un lloc hi ha molta confusió, moltes veus que xerren alhora i això fa que la comunicació i la comprensió d’allò que es diu sigui impossible. L’origen de la dita diu que a Calaf, a l’Anoia, un dia de mercat que hi feia molt fred es van gelar totes les paraules. Quan va remuntar el dia, amb el sol escalfant una mica l’ambient, totes les paraules es van descongelar alhora i es va formar un guirigall descomunal.