Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

dimarts, 21 de gener del 2014

010 - Tal faràs, tal trobaràs

Aquesta és la justícia del refranyer: has de respondre dels teus actes. Ras i curt. Tan simple i tan complicat alhora. També prioritza els actes per sobre de les paraules. Que quedi constància. Que no hi hagi dubte d'interpretació.

La política juga molt amb les paraules justes, amb el llegir entre línies, amb la interpretació de mots i silencis, amb la creació d'un nou codi, tant oral com escrit, i amb els eufemismes, és clar. Potser es pensen que canviant el nom de les coses podran canviar la realitat.

I juguen també amb una memòria molt curta, de curt abast. En el millor dels casos, d'un abast de quatre anys, just el que va d'una contesa electoral a una altra.

És la tècnica de les estadístiques duta a les últimes conseqüències, on poden tergiversar declaracions i fets al seu lliure albir, mentre els deixem. Tècniques apreses dels trilers de les Rambles que els donen rendiment polític immediat i continuat. O només cal esperar que l'altre ho faci tan malament o pitjor que jo, perquè així els votants (de curta memòria, com hem dit) ens tornin a votar i ens facin confiança.

Tal faràs, tal trobaràs… i després diuen que la política està desprestigiada!