Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

dilluns, 11 d’agost del 2014

212 - En la terra dels cecs, el borni és el rei

No sempre cal ser perfecte. De vegades, davant d’una mediocritat manifesta i generalitzada, destacant una mica o estant una mica per sobre de la mitjana ja acumulem el protagonisme.

Aquest refrany prové d'una màxima d'Erasme de Rotterdam, “in regione caecorum rex est luscus”, i assenyala que a on escasseja quelcom, el que en té una mica ja sobresurt. Amb aquest antecedent clàssic, s’explica que aparegui en moltes llengües amb un format ben pròxim i semblant: En tierra de ciegos, el tuerto es el rey (en castellà), Au royaume des aveugles, le borgne est le roi (en francès) o In the country of the blind, the one-eyed is the king (en anglès), per exemple.

I previsor que és el refranyer, també ens aconsella que quan passis per la terra dels bornis, acluca un ull: més val no destacar a primera vista. I que sempre, d’entre dos mals, triarem el menor (Val més borni que cec).