Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

dimarts, 12 d’agost del 2014

213 - Estira més un pèl de figa que una maroma de barco

El refranyer català és ple d’expressions grolleres, malsonants i escatològiques. De paraulotes i renecs. Aquesta part més popular no sempre ha estat gaire visible. Per censura a l’hora de publicar o autocensura dels propis autors. És usual trobar repertoris de finals del s. XIX i primers del segle XX (o fins i tot posteriors) on el cul esdevé c… i així passa amb qualsevol altra paraula malsonant o desaconsellada.

La dita que ens ocupa ve a dir que el sexe ho mou tot. Significa que els homes solen sacrificar les coses més importants quan hi ha alguna dona pel mig. O en l’ordre de prioritats, el sexe és per davant de moltes altres qüestions.

Així s’entenen moltes guerres, assassinats, venjances i fins i tot el moviment del món. En castellà també és una imatge prou clara del sentit de l’expressió: Tiran más un par de tetas que cien carretas.