Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

divendres, 22 d’agost del 2014

223 - Cada ovella amb la seva parella

I Per Nadal cada ovella al seu corral. Perquè el refranyer és reflex de costums ancestrals, arrelats al poble i que s’han anat transmeten, sense qüestionar-los, amb el pas dels anys i les generacions.

Quan diu que cada ovella amb la seva parella, està recomanant que cadascú cerqui algú del seu braç o que sigui semblant pel que fa a ascendència o posició. Segurament aquests ensenyaments són els més qüestionables de les tradicions que perviuen en el nostre refranyer. Mirem sinó com és de complicada i injusta la societat de castes de l’Índia encara avui.

Aquí ens aconsella cercar algú semblant a nosaltres. I això ja ens arriba de Ciceró, quan a De senectute deia «Pares cum paribus facillime congregantur» (traducció: Els iguals s'ajunten més fàcilment amb els iguals).