Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

divendres, 5 de setembre del 2014

237 - Tenir la mà foradada

El poble català, un poble ple de seny i que es mira molt en les despeses, ha de tenir moltes expressions relacionades amb aquest camp semàntic. I observem que, en molts casos, aquestes dites van vinculades amb les mans (per fer l’acció de donar o de rebre necessites les mans).

En el cas que ens ocupa, significa excedir-se en les despeses. Però amb les mans, podem expressar moltes altres coses, com ara, tenir la mà blana (ésser indulgent), tenir la mà trencada (ésser hàbil o expert), tenir la mà pesada (pegar fort), tenir la mà llarga (tendència a pegar) o tenir per la mà (tenir-hi experiència).

En els darrers anys, entre la crisi i les retallades i pressions de l’estat espanyol per evitar una consulta i un divorci inevitable, tenim les mans més foradades que mai. I ara ens cal trobar els pedaços per tapar tant de forat o trobar uns guants que s’hi ajustin a mida. O engegar-los a fer la mà!