Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

dimarts, 21 d’octubre del 2014

283 - L'ofici del burgès: menjar, jeure i no fer res

El refranyer és ple de dites i pensaments dedicats a diversos oficis, als quals tracta (o millor dit, maltracta) sense misericòrdia ni miraments.

No cal que recordem com de malparats en surten sastres i moliners (Cent moliners, cent teixidors i cent sastres, tres-cents lladres), advocats i procuradors (a l’infern, de dos en dos), ferrers, vinaters i traginers; pescadors i caçadors…

I del burgès n’explica la fama de vividor, de viure de rendes, perquè considera que viu sense treballar i viu d’una manera folgada. Per això diu: Els tres enemics de l'home són: el burgès, l'amo de la casa i la sogra o L'ofici de burgès: atipar-se bé i no fer res. Ja deia Joan Fuster a “Consells, proverbis i insolències” que la gran felicitat del burgès és que és burgès sense adonar-se'n.