Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

dimecres, 22 d’octubre del 2014

284 - Mentider conegut, ja no és cregut

També: En boca de mentider, la veritat és sospitosa. Una de les grandeses del refranyer (deixeu-me que avui escombri cap a casa) és que comparteix píndoles de saviesa popular presents en molt diverses tradicions. Ho veurem encara més clar quan ens endinsem en els proverbis tradicionals de diverses cultures.

En el cas d’avui, quan algú ostenta la fama de mentider ja mai més no és cregut. Ens remet a la faula de Pere i el llop, magníficament orquestrada per Sergei Prokofiev l'any 1936, basada en un conte tradicional rus.

La mentida és una xacra molt mal considerada en les persones. I el refranyer ens n’adverteix en moltes ocasions: S'atrapa més aviat un mentider que un coix, Cada mentida fa un sopar agre, De regions llunyanes, mentides a puntades, La mentida té les cames llargues o també El mentider ha de tenir molta memòria.