Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

dijous, 5 de juny del 2014

145 - Gos que lladra no mossega (o perd el mos)

Aquesta dita la podem interpretar en el sentit recte i en el sentit figurat. Quan un gos borda, això no vol dir que intenti de mossegar algú; senzillament, pot estar excitat o espantat d'algun soroll o moviment. A més, és obvi que mentre borda no pot mossegar. Aquest és el sentit recte de la dita.

Si la interpretem en sentit figurat, aplicat a persones, per exemple, vol dir que una persona que crida o amenaça molt, amaga la seva feblesa i difícilment aquesta amenaça sonora esdevindrà en fets.

La podem també vincular amb la dita de l’altre dia, que es referia a la impossibilitat (o dificultat) de fer dues accions alhora. En aquest cas hi ha la impossibilitat manifesta de convivència de les dues accions. També podríem dir que no es pot nedar i guardar la roba o repicar les campanes i anar a la processó.