Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

dijous, 12 de juny del 2014

152 - Més val pedaç que forat

Si l’altre dia dèiem que tot forat té el seu pedaç, en el sentit que sempre hi ha alguna solució adequada per a cada problema específic o per a cada persona concreta, en el cas d’avui avaluem la mida de dos mals, per triar-ne el menor.

Sembla clar, oi? Si ens donen a triar entre dos mals, sempre triarem en primera instància el que ens perjudiqui menys. Així també diu el refranyer que Val més borni que cec o que Val més estripat, que despullat.

També ens indica que convé més posar remei a una cosa poc espatllada que deixar el mal tal com està i esperar que sigui pitjor. Un remei quan toca estalvia temps i esforços: L’arbre, de xiquet, si està tort es pot fer dret. Que no ens hàgim de sentir dir, en aquell llatí tardoral: ’Tardis piulastis’, si hem reaccionat amb lentitud o hem fet tard.