Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

dilluns, 30 de juny del 2014

170 - Ahir pastor i avui senyor

Es diu com a crítica de qui ha progressat socialment o econòmicament, sempre amb aquest sentit de progressió, d’anar de menys a més. I també el podem relacionar amb aquell altre refrany que diu que de porc i de senyor se n’ha de venir de mena, amb un cert menyspreu pels orígens humils d’aquelles persones que han progressat, però sense adoptar bones maneres.

L’enveja és molt mala consellera i les enraonies acostumen a ser implacables amb persones que han triomfat. Potser per això aquest mateix sentit el podem expressar amb un grapat d’altres refranys, com ara El món fa com els catúfols: puja i baixa, o Baixen les muntanyes i pugen les cabanyes, o encara Fa pilota el lleó, és l'escarabat senyor.

Si l’hi volem trobar una lectura més positiva, podem dir que  les castes o els estats socials no són inamovibles, sinó que són permeables per fortuna o amb esforç i bona feina.