Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

divendres, 20 de juny del 2014

160 - L’home és un llop per a l’home

Aquesta sentència és d’origen llatí (concretament de Plaute), encara que la va popularitzar Thomas Hobbes: Homo homini lupus est.

Vol deixar constància de l’egoisme de les persones que fan prevaldre el seu interès personal per damunt del dels altres. I en aquest “per damunt del dels altres” hi cap tot. I per això s’escenifica amb la figura del llop, aquell animaló de bosc que tants maldecaps i perjudicis ha creat a l’home des de sempre.

El llop era l’enemic declarat dels ramats i dels pastors (A ramat comptat el llop se'n menja la meitat) i aprofitava qualsevol distracció per donar compte de les ovelles: Bestiar de molts, menja de llops. I darrere les seves malifetes, també hi ha els qui se’n beneficien i alegren: Del mal que fan els llops, molt se n'alegren els corbs.