Benvinguts a 300 dites que faran història.

En aquest espai, des del 13 de gener al 9 de novembre de 2014, dia que som convocats a les urnes per decidir cap a on volem anar i què volem ser, podrem resseguir el procés nacional d’autodeterminació a través de les dites del refranyer català.
Enquesta dels refranys més usuals de la llengua catalana

divendres, 6 de juny del 2014

146 - Divideix i venceràs

És una frase atribuïda a Lluís XI, rei de França (1461-1483), encara que d’altres ho atribueixen a estratègies de combat de l’emperador romà Juli Cèsar: Divide et impera. Quan tens un enemic, sembla més fàcil poder-lo derrotar si l’afebleixes en diversos bàndols que si t’hi has d’enfrontar de ple i directament.

Joan Amades recull una història relacionada en una de les faules del Refranyer isòpic, "Dels quatre bous". Diu que hi havia quatre bous molt units, que per tal de salvar-se de tots els perills i de defensar-se de qualsevol atac sempre anaven junts. Cap animal no els podia envestir, puix que tots es defensaven braument i quan un estava en perill, l'ajudaven.

Sembla clar que quan es trenca aquesta unitat d’acció, resulta molt més fàcil derrotar l’enemic o contrincant. La desunió confereix debilitat i afavoreix la victòria de qualsevol possible enemic.